Dom odświeżony – opis:

Modernistyczne domy to zawsze interesujący temat. Projekt architektoniczny tych budynków zawsze nas fascynowały. Szczególnie jeśli można im nadać nowej świeżości by mogły chwytać za serce przez kolejne dekady. Takie wyzwanie postawił przed nami Inwestor z Pyskowic. Nie było łatwo! Zlokalizowany w strefie ochrony Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków budynek wymagał specjalnego podejścia. Takie lokalizacje zawsze wymagają specjalnego traktowania. Prócz wyłapania kontekstu miejsca, zawsze trzeba konsultować rozwiązania z przedstawicielami Konserwatora. A czas naglił.

Poprzez błędy wykonawcze z czasów budowy budynku zaczęły powoli zagrażać budynkowi, co mogło doprowadzić do podjęcia niekorzystnych decyzji. Problemem była strefa wejściowa i krótki garaż, oraz złe wykonanie odwodnienia i spadku balkonu, który nie dość, że stał się nieprzyjemnym mostkiem termicznym to dodatkowo „poił” ściany wodą. Dzięki naszym wskazówkom i determinacji Inwestora plan się powiódł i powstał pełen projekt architektoniczny. Co więcej udało się odpowiednio zaizolować budynek, wykonać na nowo balkon w technologii uniemożliwiającej przeciekanie, powiększyć strefę frontową oraz „ubrać” całość w nowe elewacje, które na lata zapewnią budynkowi niepowtarzalny charakter. Finalnie to wszystko udało się uzyskać w porozumieniu z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Praca z takimi tematami to dla nas sama przyjemność.

Lokalizacja:

Pyskowice, województwo śląskie

Typ:

Dom wolnostojący indywidualny

Projekt:

2018 rok

Realizacja:

2018-

Inwestor:

Prywatny

Wizualizacje:

Wojciech Stróż