Wnętrze budynku przychodni – opis:

Gabinety medyczne często stanowią wyzwanie dla projektanta. Szczególnie, jeśli Inwestor ma świadomość jak ważny dla pacjenta jest komfort – ten przestrzenny również. Wnętrze budynku obiektu leczniczego obarczone są wieloma restrykcjami, nie tylko prawno-budowlanymi. Aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom Inwestora oraz stworzyć przyjazną dla pacjenta przestrzeń zaproponowaliśmy jasne i stonowane kolory, które nie będą przytłaczać pacjenta ani wzbudzać poczucia niepewności i dyskomfortu. To bardzo ważne bo pacjent w takich miejscach często narażony jest na stres. A przecież można mu choć trochę ulżyć choćby proponując przyjazne wnętrze.

Postanowiliśmy przełamać stonowaną kolorystykę elementami drewnianymi w kolorze palisander. Drewno jako naturalny i szlachetny materiał nie tylko dodaje wnętrzu charakteru, ale również pozwala odbiorcy czuć się swobodnie. Dodając detale w tej postaci udało się uzyskać unikatowy charakter miejsca, który pozytywnie wpływa na urzytkowników przestrzeni. Jednocześnie pamiętaliśmy o wszystkich przepisach prawa i wytycznych jakie należy spełniać w tego typu wnętrzach. Nasze propozycje pomogły Inwestorowi w stworzeniu przychodni, której wnętrza w harmonijny sposób łączą spełnienie wymagań formalnych, funkcjonalność i wygodę pacjenta. Co więcej nie jest kolejnym bezimiennym miejscem na mapie dbania o zdrowie. Przeciwnie. Swoim wyglądem i estetyką sprawia, że na długo zapada w pamięć i przyciąga klientów.

Lokalizacja:

Zabrze, województwo śląskie

Typ:

przychodnia medyczna

Projekt:

2016 rok

Realizacja:

2016 rok

Inwestor:

Osoba prawna

Wizualizacje:

Praktyka Architektury